AnotherChance:Straatwerk, Maaltijden/Voedselpakketten, Korál Church en MFC

Het aantal Daklozen in Boedapest ligt ongeveer tussen de 20.000-30.000 Deze grote variatie in de getallen komt door de wat de offciële overheidsstatestieken opgeven versus de ervaringen en inschattingen van de locale hulporganisaties.

Opvang is er voor 5500, maar 3000 ervan zijn in tijdelijke opvanghuizen (100% bezet en met wachtlijst) en 2500 wat alleen nachtopvang is. In geval van nood kunnen er 700 extra plaatsen worden geschapen, waardoor het totaal op 6200 komt. Die noodopvang betekend in de praktijk op de grond in de gang liggen. Een gedeelte van deze mensen verblijft in zelfgebouwde hutjes in parken/bossen. Daarnaast in de metro stations, naast de weg en/of onder een boom.

Doel van deze projecten is om de mensen te bereiken en een vertrouwensband op te bouwen. Vanuit deze band de mensen hulpverlening bieden waar nodig met als streven een menswaardig leven helpen op te bouwen.                                             De doelgroepen van dit project zijn de daklozen/verslaafden wonend op de straat, in de bossen of andere afgelegen locaties. Daarnaast bieden we ook hulpverlening aan mensen die financieel ver onder het minimum leven en/of in een isolement verkeren.

Werkzaamheden binnen deze projecten zijn:

MULTI-FUNCTIONEEL-CENTRUM BOEDAPEST

Het doel van dit project is om een bestaande locatie te optimaliseren waar daklozen,verslaafden en mensen met een intensieve problematiek van een maaltijd worden voorzien. Ons team biedt hier: Pastorale toerusting en hulp, aandacht, begeleiding, medische ondersteuning, praktische hulp en in de toekomst onderwijs. Alles is gericht op geestelijk, sociaal, emotioneel en fysiek blijvend herstel en zelfredzaamheid. Hierin werkt ons team samen met de Hungarian Baptist Aid en plaatselijke kerken/pastors.

Vanaf 2015 is er gerealiseerd op deze locatie:

• Iedere zondag kerkdienst met lunch
  • De mogelijkheid om te douchen
  • De mogelijkheid om wasmachines en drogers te gebruiken
  • Toiletten, een ontvangstruimte en een terras
  • Verbetering van de eetruimte
  • Bijgebouw voor 24 uur opvang/begeleiding
  • Algemene verbeteringen aan het gebouw

Deze verbeteringen zijn onder andere gerealiseerd in samenwerking met mensen uit Nederland.

STRAATWERK:

• Bezoeken van de mensen op straat en in het Ziekenhuis bij opname
  • Uitdelen van Kleding
  • Uitdelen van zeil ( belangrijk i.v.m. het droog kunnen blijven)
  • Uitdelen van bouwmaterialen
  • Uitdelen van matrassen
  • Uitdelen van voedselpakketten
  • Uitdelen van hygiënepakketten
  • Praktische hulp bieden
  • Doorverwijzen naar andere instanties voor de juiste begeleiding en ondersteunen tijdens verblijf in afkickcentra

Naar aanleiding van het straatwerk en de juiste contacten heeft ons team al verschillende mensen aan woonruimte en werk kunnen helpen!

MAALTIJDEN/VOEDSELPAKKETTEN

Doel van dit project is het verstrekken van maaltijden en andere voedingsmiddelen.

Werkzaamheden binnen dit project zijn: Voorbereiden, inkopen, verzamelen en verstrekken van de maaltijden/pakketten op verschillende locaties

Eén reactie

1. Geachte heer/mevrouw,

Mijn naam is Lynn de Haas, ik ben 23 jaar en studeer op dit moment Sociale Studies. Voor mijn opdracht internationalisering wil ik een beeld vormen van de Hongaarse cultuur, de manier van leven, de geschiedenis van het land en de zorg en welzijn in het land. Ik kwam toevallig uw stichting tegen en ik vind het erg mooi wat deze stichting doet voor de mensen in Hongarije. Samen met mijn moeder kom ik in maart een aantal dagen naar Budapest. Mijn vraag is dan ook of mijn moeder en ik een dag of een dagdeel mee kunnen helpen in het MultiFuntioneelCentrum?

Ik hoor het graag van u.

Vriendelijke groeten,
    Lynn de Haas