Summerstories!

summers
Terugkijk op een bijzondere zomer!
Drie groepen, twee locaties, 30 gezinnen, 50 kinderen en een kledingactie!
De aftrap werd gedaan door Sliedrecht. Een groep van 27 jongeren ging naar Tiszaszalka. Er werd gewerkt bij 12 gezinnen en er werd een Engels kamp georganiseerd voor 15 kinderen.
Er werd geschilderd, schoongemaakt, vloeren gestort, gestuukt, hekken geplaatst, plafonds en deuren vervangen en alles uiteraard op Hongaarse wijze en tempo!
Engels kamp was een succes, elke dag weer een verassing met een mooie groep kinderen. Enkele kinderen waren zo blij met alles dat er continu een glimlach was van oor tot oor 🙂

Reactie’s van deelnemers:
‘There is meaning in every Journey that is unknown to the traveler.’ – Dietrich Bonhoeffer
‘Don’t shine so others can see you. Shine that through you others can see Him.’ – C.S. Lewis

Het cliché ‘woorden schieten te kort’, blijkt wel degelijk een kern van waarheid te bevatten…We hebben in deze dagen voornamelijk geklust bij de familie xx. Wat hebben we daar veel beleefd, gezien, gelachen, gewerkt en gepraat. Over en weer leerden we elkaar Hongaars en Nederlands. We leerden de zoon van 13 verschillende ‘boxen’ en dansten met zijn zusje. Met vader werd er handje gedrukt en met moeder werd er geknuffeld.Het afscheid viel me zwaar, omdat we samen zo intensief waren opgetrokken en ik zoveel liefde van hen kreeg. Want, wij kwamen daar niet alleen om te helpen: We werden zelf ook geholpen. Wij leerden van hen en ik leerde van hen; van alle mensen die we hebben ontmoet. Zij gaven lessen die je nooit meer vergeet. Als ik voor mezelf spreek, heb ik in Hongarije geleerd wat het is om de opdracht van Jezus echt handen en voeten te geven. Leren om voeten te wassen.(Elise)

Dit hadden we in december 2015, bij het start van de voorbereidingen, nooit durven dromen…
Terugkijkend op de reis is er één woord dat de reis goed omschrijft: samen. We hebben deze reis écht samen gemaakt als groep. Niet één groepslid viel buiten de boot. Hierin mogen we zien dat we daadwerkelijk één gemeente mogen zijn, verbonden door de liefde van Christus.
Daarnaast hebben we de werkzaamheden samen met de plaatselijke bevolking mogen uitvoeren. Hier kan je de sterke verbondenheid die bestaat eveneens zien. We zijn niet naar Hongarije gegaan om zomaar ‘iets’ neer te zetten. We zijn daar heengegaan om werkelijk contacten te leggen en op verschillende manieren aandacht te geven aan de Hongaren.
Bovendien hebben we deze reis samen met God mogen maken. Gedurende de vakantie is zijn liefde, vertroosting en zegen een intense krachtbron geweest. Vooral op de momenten dat we het lastig hadden (door ziekte, lastige ervaringen of spanningen), konden we altijd op Hem terugvallen.
We kijken terug op een geweldige reis die we voor geen goud hadden willen missen. De begeleiding en ondersteuning die we steeds hebben ontvangen van Michel en Janet heeft zeer zeker bijgedragen aan het grote succes. Mede door hun betrokkenheid is dit een reis geworden die we nooit zullen vergeten.
(Joëlle, Maarten en Frank)

De tweede groep kwam uit Kapelle. Een groep van 15 jongeren die naar Tapiobicske kwamen.
Een dorpje 50 km van Boedapest waar we sinds kort ook projecten aan het opzetten zijn. De groep werd dan ook hartelijk ontvangen door de plaatselijke bevolking met heerlijk typisch Hongaars eten!
Deze groep heeft veel gedaan aan de school (waarvoor veel dankbaarheid is vanwege de ernstige staat van het gebouw) en bij een aantal gezinnen is geschilderd, gesloopt en opgebouwd. Op de laatste dag hebben ze alle kinderen van de school verrast met een tas vol cadeautjes, wat een feest!

Reactie van deelneemster:
We begonnen met het opknappen van de school in Tápióbicske, maar we hebben ook bij mensen thuis geholpen met allerlei klusjes. Woensdagochtend ging de wekker al vroeg, waarna we vertrokken naar de school. Vanaf die ochtend is iedereen hard aan de slag gegaan. Schilderen, stuken, schoonmaken en zelfs een muurtje slopen, graven en beton storten voor een nieuwe fundering waren allemaal klusjes die aan bod kwamen.Op de laatste ‘werkdag’ hebben we meer dan 100 kinderen van de school blij mogen maken met een cadeau tasje (met o.a. kleurpotloden, een schriftje, tandpasta etc.) ook hebben we nog wat kleine spelletjes gespeeld. Deze productieve, maar ook ontzettend gezellige dagen hebben we afgesloten met een leuk dagje in Budapest. (Kimberly)

Deze zomer ging ik naar Tapiobiscke! Het ontvangst van St. Embrace en een aantal dorpsbewoners was erg hartelijk.Ik zelf heb gewerkt aan het realiseren van een steriele kamer voor een meisje met leukemie.Schoonmaken en schilderen (inclusief mezelf) en…voor het eerst gestuukt! Het contact en het spelen met de kinderen was ook erg leuk. Het was mooi om te zien en te horen dat ze zo genoten van onze aanwezigheid. Aan het einde van de week was het ook erg leuk om te zien hoe de school was opgeknapt. Namens ons allemaal willen we St. Embrace bedanken voor deze mooie ervaring. Tot volgend jaar !

Groep 3 kwam uit Middelburg. Een groep van 36 die ook naar Tapiobicske kwamen. Stefan en Marianne die de afgelopen twee jaar via Embrace een reis naar Hongarije hebben gedaan waren bij deze reis een grote steun in de organisatie voor ons! Dankjewel!
De groep heeft ontzettend veel werk verzet bij 18 gezinnen, een super kamp georganiseerd voor in totaal 35 kinderen en een mega muzikaal evenement neergezet op de laatste dag. Alle kinderen van het kamp lieten hun talenten zien. De groep had zelf een dorpslied gemaakt wat de hele zaal los kreeg!
Resultaat: grootste gedeelte van de zaal samen met de groep op het podium; dancing gypsie style!

Reactie’s van deelnemers:
Ik zag er enorm tegenop….Wat ik heb geleerd deze reis, is dat we een God van rechtvaardigheid hebben. Hij roept ons om te gaan naar de mensen die het nodig hebben. Mijn hart is gaan branden voor deze prachtige mensen en de oproep van God om de wereld in te trekken en Zijn levensreddende boodschap uit te delen.. Ik heb me nog nooit zo rijk gevoeld als in deze week.God was bijna tastbaar aanwezig deze week. Het moeilijke van deze reis vond ik, om de gezinnen weer los te laten. (Jolise Cornelisse)

Is dat wel wat voor mij?.. De mensen waren heel open en vriendelijk, gelijk wat lekkers en een bakje koffie en aan het werk en met de kinderen spelen je zag het gezin opblinken wat waren ze ons dankbaar. Ik merkte echt wat de liefde van Jezus kon betekenen voor deze mensen en ben God daar ook echt dankbaar voor dat ik dit mocht doen, een erg indrukwekkende week maar ooh wat was het mooi. Als groep jongeren groei je ook dichter naar elkaar steeds hechter. In oktober hoop ik (inmiddels realiteit!) weer terug te gaan omdat het super gaaf is om te doen! (Wilbert Schaeffer)

Drie bijzondere groepen waarbij er aan zowel de gevende en de ontvangende kant veel mensen zijn aangeraakt.
Jongeren die geconfronteerd werden met schrijnende armoede en onvoorstelbare woon en leef omstandigheden.
Dat maakt vaak nogal wat los als ze dat tegenover hun eigen leven zetten. Maar dat besef is wel een deel van hetgeen wij met deze reizen willen bereiken.
Bij de gezinnen waar geholpen werd mochten ze grote dankbaarheid en gezelligheid ervaren. Veel lekkers en uiteraard cola en fanta!
De wijze waarop er door de groepen is gewerkt, de enorme liefde en warmte die ze uitgestraald hebben, ook bij de kampen, heeft wederom veel harten geraakt.
Tranen hebben gerold zowel bij de mensen uit Nederland als de mensen hier in Hongarije…
“Nog nooit heb ik zoveel vreugde en liefde ervaren bij iemand..
( uitspraak bewoner )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Are you a robot? Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.