Code rood!

Code rood als het om de temperaturen gaat, maar zo ook als het gaat om de effecten van de werkzaamheden die Embrace afgelopen maandag is begonnen in Oost-Hongarije. Net als vorig jaar kunnen we vijf ochtenden Engels kamp verzorgen. Op het laatst kreeg ik te horen dat de locatie hiervan veranderen zou. In eerste instantie was ik hier niet zo blij mee, maar na verder onderzoek kwam ik ( samen met anderen) tot de volgende conclusie. Embrace is een stichting waarvan één van de doelen is om Zijn licht te laten schijnen op de donkere plaatsen. De locatie waar we vorig jaar het kamp hebben gedaan heeft inmiddels meerdere kampen mogen hebben. De locatie die ik op het laatst door kreeg helemaal geen! Nadat ik hierover nadacht was de keus makkelijk te maken. Niet moeilijk doen…ervoor gaan! Praktische zaken m.b.t. vervoer lossen we wel op! Inmiddels hebben we 4 ochtenden achter de rug met deze groep schoolkinderen. De leeftijd varieert van 12-16 jaar en elke morgen zitten er rond de 15 kinderen op ons te wachten. De groep uit de Maranatha kerk uit Goes die dit ook deze keer weer organiseert doet enorm goed werk! WP_20150721_10_05_53_Pro
De start was heel erg moeizaam de kinderen ervaren dit ook voor het eerst, ze zijn teruggetrokken en heel erg bescheiden. Het is echt trekken de eerste ochtend. Ontspannen activiteiten zoals voetbal en het veel hebben van interactie maakt dat op de tweede ochtend de boel al flink omslaat. Engels wordt geleerd door middel van rollenspel, media, sport en creatief bezig zijn.WP_20150722_11_53_14_Pro
WP_20150722_11_53_23_Pro
WP_20150721_11_23_43_Pro
Elke morgen beginnen we met een bijbel verhaal en gebed. Vanmorgen heb ik zelf het verhaal gedeeld van de sameritaanse vrouw bij de waterput. De uitleg die ik erna aan de kinderen heb gegeven had als kern dat ze waardevol zijn en dat God enorm veel van hen houdt. Dat mensen om hun heen in verleden en toekomst niet degene zijn die hun waarde bepalen. Dat we gelijk zijn, wie we ook zijn, uit welk gezin we ook komen of wat onze achtergrond ook is, ook hun en wij die het kamp geven. Dat God een trouwe God is en er altijd voor hen is. Het bijzondere was dat voordat de les begon er een meisje enorm verdrietig was. Zonder woorden heb ik haar getroost, alleen maar vastgehouden. Nadat ik mijn dagopening had gehouden kwam ik erachter dat dit meisje 1 van de weinige Hongaarse kinderen is op school, de rest van de scholieren zijn allemaal zigeuner kinderen. Het Hongaarse meisje was uitgescholden en ze was gezegd dat ze een vreselijke jurk aanhad. Hoe toepasselijk was mijn dagopening in deze situatie! Toen ik dit hoorde raakte mijn hart (voor de zoveelste keer) enorm bewogen om deze situatie. Gisteren had ik namelijk een gesprekje gehad met 1 van de andere meisjes en ’s avonds besefte ik dat de kans zo aanwezig is dat deze meiden afglijden zonder de juiste begeleiding en positieve aandacht.Schoolmentaliteit en het ernstig vroeg seksueel actief zijn is een groot probleem.Zoals altijd denk ik dan ook altijd in oplossingen en wat gaaf zou het zijn als er één of ander jongeren centrum zou zijn waar deze gasten terecht kunnen. Een plek waar ze heen kunnen voor plezier, aandacht, liefde, maar ook een stukje begeleiding. Om ze dat gevoel van waardevol zijn te kunnen laten ervaren en dat de kans op een geslaagde toekomst vergroot kan worden. Morgen de laatste ochtend Engels kamp, om 17:00 sluiten we feestelijk. Ouders worden uitgenodigd en presentaties worden door de kinderen gegeven.
Naast het kamp wordt er door de rest van de groep ontzettend hard gewerkt bij 10-12 huizen. Gezinnen zijn ontzettend dankbaar, blij en werken zelf hard mee om hun leefomgeving te verbeteren. Situaties verschillen van redelijk slecht tot afschuwelijk triest. Geen stromend water, smerige, kapotte meubels, kinderen die rondlopen in totaal afgedragen kleren of gewoonweg zonder. De hygiëne is ver beneden peil en ook hierover hebben we inmiddels al weer ideeën om ermee aan de slag te gaan op de lange termijn.

9d

5a

Het werk wat word verricht is super! De leiding is enorm prettig om mee samen te werken en er is een groot gevoel van eenheid. Muren worden hersteld, geschilderd, er wordt veel schoongemaakt en Henk Menkveld en een aantal heren werken zelfs op een dak om schoorstenen te maken!! Als dit niet gedaan had kunnen worden dan had deze jonge weduwe in de winter niet in haar huis mogen verblijven van de brandweer. P1090301

P1090314
P1090282

P1090302Vorig jaar is er een bedrag verzameld voor een wasmachine voor de school. Maar omdat dit niet praktisch bleek te zijn hebben we gisteren 8 wasmachines en 8 centrifuges bij gezinnen kunnen afgeven. Ook hiervoor zijn wij, maar zeker de mensen ook erg dankbaar.
P1090345

Één van de gezinnen waar we helpen woont een vader die door de mensen hier geen kans meer krijgt. Hij wordt echt voor alle onenigheid die er plaatsvindt aangekeken als schuldige. In het verleden heeft hij inderdaad misstappen gemaakt en ja, hij heeft heel veel kansen gehad, maar wie zijn wij om te zeggen dat hij het nu maar uit moet zoeken. Eens schuldig, altijd schuldig en klaar… Aan de directrice van de school heb ik vanmorgen uitgelegd waarom Michel en ik ervoor kiezen om hem wel kansen te geven. Wij mogen bij God ook elke dag opnieuw beginnen, elke keer weer een nieuwe kans. En hoe kijkt God naar deze vader? Ik leg haar uit dat het bijna mijn dagelijkse gebed is dat ik de mensen waarmee we werken wil zien door Zijn ogen en vanuit dat oogpunt geven we ook deze vader steeds weer een kans, omdat ook hij nog steeds geliefd is. Ze is ontroerd door dit gesprek en geeft aan dat ze weet dat ze ook zo naar deze mensen zou willen kijken. We praten nog even en dan vraagt ze of ik samen met haar wil afsluiten met gebed…uiteraard!

Eén reactie